sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Teutjärvellä

Teutjärven ja Tammijärven ympäristön rantapelloilla on tällä hetkellä keväälle ennätyksellisen paljon ansereita, metsä- ja tundrahanhia. Auringon paiste pelloilla aiheutti lämpöväreilyä, joten siirryimme Teutjärven lintutorniin, joka onkin yksi Suomen parhaimmista hanhien tarkkailuun soveltuvista torneista. Etenkin nyt, kun tornin edestä puustokin on raivattu pois, josta kiitos raivaajille!  Hyvällä onnella hanhet saattavat tulla keskipäivällä Teutjärvelle lepäilemään, jolloin ne saattavat näkyä kaukoputkella erinomaisesti.




Pilvinen ilma auttaa havainnointia, mutta auringossa linnut keskellä päivää jäävät harmittavasti vastavaloon. Tänään keskipäivällä paikalle saapui arviolta 3500 tundrametsähanhea ja yli 1000 tundrahanhea.

Hanhiparvet vetävät hunajan lailla merikotkia puoleensa. Myös Teutjärvellä merikotka pöllytti koko hanhiparven välillä ilmaan. Kuvan merikotkat istuskelivat kuitenkin viikko sitten Heinlahden jään reunalla.


Teutjärven ja Tammijärven välissä olevassa Niemistössä näkyi eilen kolme yksinäistä kurkea ruokailemassa. Liekö toinen puolisoista niillä jo hautomassa.


Petolinnuista pelloilla on näkynyt runsaammin vain tuulihaukkoja, sen sijaan sinisuohaukkoja olen nähnyt keväällä vain yhden, kun niitä viime keväänä näkyi yleisesti. Kuvassa koirastinnu.


Muita viikonlopun lintuja oli mm. 2000 tavia, useita harmaasorsia, kolme mustapyrstökuiria ja bongattu avosetti.