tiistai 3. kesäkuuta 2014

Katariinan nakkelit

Mielenkiintoisena vaelluslintusyksynä 2010 viitatiaisten ja tammitikan lisäksi Suomeen rantautui myös pähkinänakkelin europaea-rodun yksilöitä. Kotkan Katariinasta Jukka Rokkanen havaitsi ensimmäisen yksilön 8.9.


Kyseinen yksilö oli alapuoleltaan hyvin punaruskea ja se määritettiin usein virheellisesti koiraaksi. Lintu oli hyvin rohkea ja kävi jopa kädeltä syömässä.


Kyseinen lintu yritti myös pesiä kesällä 2011, mutta nakkelin vähälukuisuuden takia pariutui toisen naaraan kanssa, jolloin luonnollisestikaan pesinnästä ei syntynyt poikasia. Myös v. 2012 kaksi naarasnakkelia yritti pesiä samassa kolossa, mutta tulos oli edellisvuoden kaltainen. V. 2013 tervaleppälehdossa vietti kesäänsä ainoastaan pariton naaras.

Alakuvassa on normaalin värinen nakkelinaaras, joka pesi tänä vuonna onnistuneesti paikalla.



Alakuvassa on Virolahden hautausmaan koirasnakkeli, joka vietti paikalla kesän 2011, mutta joutui ilmeisesti syksyllä varpuspöllön varastoon, kuten paikan naaraskin.

Nakkelikoiraalla on vatsapuoli valkea rajoittuen jyrkästi kastanjanruskeisiin kupeisiin.


Tänä vuonna vihdoin Katariinan nakkeleilla pesintä onnistui. 1.6. paikalla näkyi lentopoikue. Kyseessä oli vasta toinen Kymenlaaksossa varmistettu onnistunut pesintä. Haminassa tänä vuonna epäonnistui yksi haudontavaiheessa ollut pesintä tuntemattomasta syystä.






Tänä keväänä paikalla ollut koiras oli innokas laulaja, mutta keväinä 2011 ja 2012 paikalta ei koskaan kuulunut nakkelin laulua, koska paikalla oli kaksi naarasta. 

Klasun kanssa on tullut vietettyä aikaa viime vuosina nakkelilehdoissa runsaasti.