lauantai 5. lokakuuta 2019

Valkoposkihanhet

Valkoposkihanhien muutto alkoi 17.9 kylmän pohjoisvirtauksen myötä heti päämuuttona.  Seuraavana päivänä Muhjärvellä lepäili iltapäivällä jo 100 000 hanhea.  Elimäen ja Iitin pelloilta löytyi tämän jälkeen lepäilemästä 300 000 - 400 000 valkoposkihanhea, joka on kolmena viime syksynä ollut alueen lepäilijöiden määrä. 

Tällä hetkellä, 5.10., alueelta löytyy päiväretkellä helposti vielä 100 000 hanhea. Osa valkoposkista on mahdollisesti jatkanut muuttoa tai ainakin levinnyt entistä laajemmalle alueelle.
Iltapäivisin Muhjärveltä, Teutjärveltä ja Sääskjärveltä on kaikilta löytynyt 
100 000 hanhea lepäilemästä.  Järvillä ne kykenevät peltoja paremmin pakenemaan saalistelevia merikotkia. Kuva on Teutjärven tornilta, mutta siinä näkyy vain pieni osa järven hanhista.Ansereita on näkynyt totutun niukasti, mutta pari kertaa on lyhytnokkahanhia sattunut kohdalle. Kuvassa Sääskjärvellä 22.9 näkynyt pariskunta kolmen tundrametsähanhen seurassa.


Muhniemessä näkyi 3.10. lyhytnokkahanhiperhe, emot ja kolme nuorta. Kuvassa oikeassa reunassa ovat vanhat linnut ja vasemmalla isopäisten vanhojen rossicusten takana on kolme pienipäisempää nuorta lyhytnokkahanhea.


Merikotkat sulautuvat hyvin mullospeltojen väreihin.