lauantai 28. tammikuuta 2012

Aurinkoinen pakkaspäivä etelärannikolla

Aamulla meren rannalla, Kotkan Sapokassa räkättirastas lopetteli ruokailuaan mustarastaiden kanssa aroniapensaissa. Liikenteen vilkastuessa ne häipyivät paikalta, mutta 71. talvipinna tuli. Luotsi-Kuusisessa kalalokit odottelivat jäällä. Sorsalinnut olivat edelleen pääsääntöisesti "Gutsetin" sulassa.

Talven pakkanen on jo jäätämässä puroja, jokia ja merta. Haminassa Lupinlahdella kapeneva sula uoma toi kyhmyjoutsenen  ja kaksi nokikanaa jo lähemmäksi. Muita vesilintuja ei näkynyt ainakaan lähettyvillä.



Karhulassa sillan alla piileksi edelleen kapenevassa sulassa nokikana ja pikku-uikku, mutta Kyminsuusta eilen löydetty punasotka pysyi meiltä piilossa tai sitten se oli jo lentänyt muualle jäätä pakoon.


Tälle talvelle on ominaista ollut minulle useita varpuspöllöjöhavaintoja, ainakin kuudella eri paikalla. Esimerkiksi Haminan Vilniemen pelloilla näkyi tänään varpuspöllö sekä kuusen latvassa että sähkölangalla. 


Kaupungin keskustapuistoalueiden linnuista mustarastas on eräs ihmisten suosikkeja. Mustarastasnaaraat yllättävät katsojan, kun niitä katsoo tarkemmin, esimerkiksi eri ruskean sävyillään.