perjantai 27. huhtikuuta 2012

Huhtikuun lopun lintuja katselemassa

Haminan Lankamalmin alueen mustakurkku-uikkujen pesintäalue kapenee tielinjauksen myötä. Savimonttuja on muutamia ja niistä aivan tietyömaan vieressä uiskenteli eräitä Suomen kauneimpia lintuja, mustakurkku-uikkuja.


Niitä oli 2 pariskuntaa ja yksinäinen lintu, joka sai kyytiä toiselta koiraalta.


Hovarillakin sittiskoiras oli saanut naaraan seurakseen. Jatko on sitten tässäkin tapauksessa epävarmuudessa. Sitruunavästäräkkinaaraalla on sille tunnusomainen keltainen posken kiertävä silmäkulmajuova. Tänään näkyi pellolla myös kevään ensimmäiset keltavästäräkit.


Päivän ehdottomasti paras havainto ajallisesti lienee kuitenkin Hovinsaarella
bongattu Jouko Hiltusen löytämä lapinsirri, joka on huhtikuussa meillä harvinaisuus. Lienee KyLY:n aikaisimpia ellei aikaisin havainto linnusta. Pienistä sirreistä vain lapinsirrillä, amerikansirrillä ja siperiansirrillä on vihreät jalat, muilla on mustat jalat. 



Kevään edetessä järvien jo kuivuville sulamistulville oli tullut parvia valkovikloja, joilla oli tänään alueen päämuuttoa. Metsäkylän tulvalla valkovikloja näkyi 89 laskettua yksilöä. Siellä näimme myös ensimmäisen kevään mustaviklon, pilkullisia liroja ja hauskanvärisiä suokukkokoiraita.  Jokaisella tulvalla näkyi myös pikkulokkeja pikkuparvina. Mustat siiven alapinnat vilkkuivat taivaalla.