sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Viikonvaihteen bongauksia

Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen alueelle löytyi Arktika-sunnuntain aamuna uusi lintulaji: tulipäähippiäinen. Lintu lauloi aktiivisesti kuusimetsikön yläosissa. Laulu kuului hyvin, zy-zi-zi-zi-zi-zi-zir, mutta itse lintu liikkui vilkkaasti, vilahteli siellä täällä ja hieman kuusen oksien takaa näkyi välillä maha, välillä selkä ja sitten lopulta erotti vähän sen hippiäisestä poikkeavaa valkeaa silmäkulmajuovaa ja myös mustaa päälaenjuovaa. Lintua bongaamaan tuli myös samaan aikaan vietettävän Arktikan osallistujia.


Viikonvaihteen harvinaisuuksien bongauksia oli Junkkarinjärvellä
lampiviklo. Viime vuosina Kymenlaaksossa on niitä ollut vähän. 


Toki lintuharrastus oli viikonvaihteessa monipuolista. Etsittiin kyhmyhaahkakoirasta, mutta löytyi naaraskyhmyhaahka spontaanisti. Koirasta ei näkynyt, kahden päivän käynneistä huolimatta. 

Kurkelassa pellolla olimme staijaamassa puolitoista tuntia. Sinä aikana näkyi kymmenkunta paikallista petolintua varpushaukasta merikotkaan, soidintava mehiläishaukka ja muutama hiirihaukka. Kuvassa paikallinen nuolihaukka.




Linnun laulavat aktiivisesti. Metsiköissä laulelivat pikkusiepot ja sirittäjät, pelloille on tullut myös punavarpusia. Satakielten laulu oli tänään päivällä hieman vaimentunut. 

Joillakin linnuilla, esim. heinäsorsalla on jo poikasia. Osa on niitä vielä hautomassa, kuten Suomen kaakkoisin hautova laulujoutsen.