sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Clangaa bongaamassa

Kiljukotka oli havaittu 24.9. Hangossa matkalla itään, joten sitä tiedettiin odotella myös Kymenlaaksossa. Haminan Hevossaaressa oli Tero nähnyt  edellisenä päivänä, 28.9., myöhään iltapäivällä kiljukotkan, josta hän ystävällisesti ilmoitti. Tuntomerkit täsmäsivät Hangossa havaittuun lintuun, siipisulkien rikkonaisuuden perusteella kyseessä oli sama kotka. Päätimme lähteä Kellovuorelle ottamaan lintua vastaan ja saattelemaan sen Venäjän puolelle.

Muutto alkoi melko rauhallisesti kohtalaisessa pohjoistuulessa, hiirihaukkoja ja piekanoita muutti itään. Kahden tunnin päästä kiljukotkan näköinen kotka, kaartuvin siivin näytti olevan matalalla nousussa, kiljukotkaksi (2kv) se varmistui ja lintu ohitti Virolahden Kellovuoren havaintopisteen klo 12.10. Kuvat osoittivat kotkan samaksi kuin aikaisemmin Hangossa ja Haminassa havaittu lintu. Lopulta lintu nosti vähän korkeutta ja liiti aurinkoa vasten, mutta toisaalta näkyi vielä melko kauan kaartelemassa ohituksen jälkeen.






Mielestäni hyvä juttu päivälle oli piekanat, joita muutti nyt 9 yksilöä. Kiikarillakin piekana erottuu jo kaukaa valkoisen pyrstön tyvensä ansiosta.  Piekanoita näkisi mielellään paremminkin, lähempääkin. Tämän linnun pyrstön runsas juovitus osoittaa sen vanhaksi koiraaksi.



Runsaslukuisimmin muutti itään hiirihaukkoja, 48 yksilöä, muutaman linnun parvissa.


Viimeisessä kuvassa on näkymä Kellovuorelta luoteeseen. Taustalla näkyy Lintulahti. Petolintujen lisäksi tänään muutti tuhansia hanhia ja äänestä päätellen joukossa oli runsaasti tundrahanhiparvia.