tiistai 14. huhtikuuta 2020

Kevään hanhia.

Kymenlaakson hanhikevät alkoi viime vuosia varhemmin lumettoman talven jälkeen. Hanhimäärät eivät ole enää kasvaneet edellisvuosista, vaan etenkin tundrametsähanhia vaikuttaisi olevan aiempaa vähemmän. Olisiko muuttoreitti siirtynyt entistä lännemmäksi? 

Kaksi huhtikuista punakaulahanhea 8. päivä oli mukava yllätys, vaikka Iitin hanhi olikin bongaus.


Kuvassa Elimäen Villikkalan punakaula, jonka Jouni Repo löysi jo 31.3 Teutjärven rantapellolta.


Klasu on pyrkinyt laskemaan lajilleen kaikki näkemämme hanhiparvet, jos etäisyys ja valaistus sen vain on sallinut. Kuvan nukkuva hanhiparvikin laskettiin lajeittain, parvessa oli yli tuhat Anseria, etäisyys ja valaistus oli ihanteellinen.



Kuvassa tundrametsähanhia ja tundrahanhia. Tundrahanhia on tänä keväänä näkynyt enemmän kuin metsähanhia. Aiempina keväinä tundrametsähanhi on ollut valtalaji.


Taigametsähanhet hakeutuvat usein tulvapelloille joutsenten seuraan. Ne suosivat selvästi enemmän kosteikkoja kuin tundrametsähanhet, joita näkee toukokuussa usein ruokailemassa jopa poltetuilla viljapelloilla.


Taigametsähanhet ruokailevat yllättävän usein erillään arktisemmista hanhista omana ryhmänään. Kuvan keskellä takana on taigametsähanhia ja etualalla arktisempien Ansereiden sekaparvi.