maanantai 29. elokuuta 2011

Petroskoi, Kizhin saari ja arosuohaukkakoiras Kotkassa

Viime loppuviikko menikin sitten turismin merkeissä Petroskoissa ja Kizhin saarella. Lintuhavaintojen osalta oli vähemmän merkintöjä, vaikka linja-auton ikkunan läpi näkyikin mahtavia mahdollisia lintupaikkoja: suuria soita, hakkaamattomia metsiä, rantakosteikkoja.  Kaupunkialueella Petroskoissa oli  yleisin lokki selkälokki.

Tässä vaiheessa näitä verkkokirjoituksia on todettava, että tunnen kyllä lintuja ja olen pääsääntöisesti linnut nähnyt ja kuullut. Mutta, silloin kun on kyse tietopuolisista asioista, esim. nuorien selkälokkien määrittämisestä, minun on kysyttävä asiantuntevammalta lintuharrastajalta.



Petroskoin rantabulevardin paikallinen lintujen ruokintapaikka Äänisen rannalla.

Kizhin saarella kuului melko hyvin lapinkirvisen psiiih -ääniä. Matkan jälkeen tänään sitten Kotkan Hovinsaarella, oli havaittavissa yhteensä 8 lapinkirvista ja samoja psiiih-ääniä.

Lotinanpellossa, sunnuntaina, saatiin erittäin ystävällistä ja asiantuntevaa maksutonta apua vuotavan jäähdyttimen isohkoon korjaukseen ja samalla katselin viereisellä hautausmaalla lentäviä mustavariksia. Ehkä merkittävin havainto oli lähellä Lotinanpeltoa, suoalueella, todennäköinen nuori punajalkahaukka. 

Onneksi tänään matkan jälkeen oli hyvä lintupäivä. 2 kv koiras arosuohaukka lensi matalalla noin 100 metrin päässä pellolla ja tämä "valkoinen ilmestys" näkyi kunnolla. Päältä vaalean harmaa ja alta valkoinen. Kapeat terävät siivet ja niissä musta kiila, niin että siiven etuosaan jäi valkoinen kaistale. Tämä lintu oli minulle täysin sponde elis. Se tuli takanaan synkkä tumma sadepilven uhka taivaalla, mutta silti kirkkaassa säässä matalalla peltoa pitkin, lensi tien yli katosi sitten vähitellen puiden taakse  ja ilmestyi uudestaan ottamassa kaarrellen korkeutta ja liiti korkealla SE, kaakkoon. Samaan suuntaan, josta olin juuri edellisenä yönä saapunut. 

Samalla peltoalueella Kotkan Tavastilassa oli myös alkusyksyn ensimmäinen isolepinkäinen eli lapinharakka ja laskettiin yhteensä mm. 10 tuulihaukkaa.