sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Tammikuun lintuja

Tammikuu on jatkunut talvisena ja tuulisena. Luntakin on nyt kuun lopulla puolisen metriä. Pihlajanmarjoja on riittänyt Kotkan alueella kuun loppupuolelle saakka, mutta marjalintujen parvet ovat olleet melko pieniä.  Parinsadan räkättirastaan parvi näkyi kuitenkin tänään lumimyrskyn jälkeen kerääntyneenä pihlajanmarjoja syömään. 


Talven aikana kolmella puimatta jääneellä rypsipellolla olen nähnyt talven aikana paljon tiklejä, yhteensä yli 1000 yksilöä. Myös peippoja on näkynyt samoilla pelloilla runsaasti, yhteensä yli 500. Mutta urpiaisia olen nähnyt vain yhden yksilön, yleensä talvisin urpiainen on ollut yksi talven peruslajeja. 


Kotkan Karhulassa Kymijoella on viettänyt sama siipirikko laulujoutsen jo kolmatta talveaan sinisorsien seurana.


Pohjantikasta on viime vuosina tullut talvipinna joka vuosi Sippolan Aarnipolun kuusikosta, niin tänä vuonnakin.  Mielenkiintoista oli seurata, kun metsätiaiset, hömö- ja töyhtötiainen kävivät etsimässä ravintoa maasta tikan hakkuutähteistä ja kerran hömötiainen jopa näkyi aivan tikan vieressä sen koputellessa puuta.Talvilajeja on tähän mennessä näkynyt 66 lajia.