sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Talviretkellä

Virolahdella kirkon linturuokinnalla oli hiljaista, Lasu vei sinne lisää auringonkukan siemeniä. Kiinnijäätynyt pönttö piti aluksi saada puukolla auki. Todennäköisesti varpuspöllö on siellä lähettyvillä, koska käpytikat räkättivät varottavasti paikalla. Jonkun matkan päässä myös varpuspöllö saalisti pikkulintuja. Kun se näki lähellään tiaisen, se vetäytyi kuusen latvassa omasta mielestään hyvin huomaamattoman kapeaksi ja pienet sarvet tulivat näkyviin. Varpuspöllö yritti piiloutua. Varpuspöllö oli myös Haminassa entisellä paikallaan Vilniemessä kartanon pellolla puiden latvassa.Tänä talvena varpuspöllöjä on tavallista enemmän. 


Virolahden Rautalanselällä näkyi nyt 2 merikotkaa puiden latvassa. Jäälle emme lähteneet, koska alkoi tuulemaan, satoi vähän lunta ja pakkasta oli -12 astetta. Tuulen vaikutuksesta pakkanen olisi ollut parikymmentä astetta.  Koti-Kotkassa lämpötila oli -7 astetta. Ehkäpä myöhemmin jonain aurinkoisena viikonvaihteena. Pilkkijät ja lumikelkalla kulkijat tarkenevat, vaatetus tulee aina muistaa, jäälle lähtiessä.


Kotkassa 3 nokkavarpusta näkyi aamun lumisateessa puun latvassa. Kevyessä talvipinnojen keruussa on minulla siten nokkavarpunen ja Kymin harmaapäätikka mukaanlaskettuna nyt 73 pinnaa.