perjantai 8. kesäkuuta 2012

Kesäillan lumoa

Linturetkellä kesäkuussa etenkin muutama tunti ennen auringon laskua linnuillakaan ei ole kiireitä. Ilma ei väreile, joten linnut näkyvät selvästi. Hiljenevässä kesäyössä lintujen äänet kaikuvat kauas. 

Lehtokurpan soidinkurnutus ja sipinä kertovat sen lentävän jossain läheltä ohitse.  



Kehrääjän hyrinä harvahkossa mäntymetsikössä on odotettu ääni, samoin kuin ruisrääkät peltomaisemassa. Ruisrääkät ovatkin jonkun verran yleistyneet, kuulimme edellisenä yönä yli 20 ruisrääkkää. 

Yön pimetessä purojen ja ojien pensaikoissa voi kuulla luhtakerttusten ja viitakerttusten satakieltäkin monimuotoisempaa laulua. Varsinaisesti satakieli olisi etelänsatakieli, mutta sitä on voitu kuulla Suomessa vain hyvin harvoin. 

Sirkkalinnut sirittävät omilla lajityypillisillä äänillään yhtäjaksoisesti pensaikkojen kätköissä. Niitä on vielä näin muutama viikko ennen juhannusta muuttamassa Suomeenpäin. Ensimmäiset syysmuuttajat, kuten mustaviklonaaraat, ovat enenevästi jo nyt kesäkuun alkupäivistä alkaen muuttamassa Lapista takaisin etelämmäksi talvehtimaan.

Kun nyt kesäkuun alussa sarvipöllöilläkin on poikasia, koiraat lähtevät jo auringon paistaessa myyräjahtiin. Koiraat joutuvat ruokkimaan nyt itsensä, poikueen ja naaraankin yksikseen. 

Koska samalla peltoalueella voi nyt nähdä useampia sarvipöllöjä, ilmeisesti ainakin Kymenlaaksossa on nyt myyriä pöllöille riittävästi ravinnoksi.