sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Matinpäivänä



Matinpäivä on kevätkauden alku. Nyt kuluva talvi on ollut paikoin pilvisin 50. vuoteen. Kansanperinne kertoo, että jos Matin päivänä aurinko paistaa, se tietää hyvää kesää.  Vähän sitä vapaasti mukaillen, se tietää hyvää lintukevättä ja -kesää. Toivotaan niin. Porissa oli nähty tänään ensimmäinen kiuru, se taitaa olla ensimmäisiä muuttolintuja.



Tervaleppälehdon orava harmaassa talviturkissaan.

Viikonloppuna kiertelimme lähinnä etsimässä harmaapäätikkoja, mutta melko laihoin tuloksin. Perinteisillä Tesjoen paikoilla, mm. Kullaan kartanolla, atrapillakaan ei tullut harmaapäätikkoja esille. Käpytikkoja oli runsaasti.

Eilen sen sijaan Ruotsinpyhtään kirkolla harmaapäätikka rummutti ja huuteli innokkaana ja kuusitiainenkin piiskutteli. Myös Teutjärvellä rummutti naarasharmaapäätikka, joka oli 72. talvipinnani. Luultavasti seuraava retkeni on vasta maaliskuulla, joten talvipinnat jäänevät tähän.




Lintuja oli runsaasti Kotkan tervaleppälehdossa. Puukiipäjä lauleli jo innokkaana. Paikalla lienee puukiipijäpari.




Molemmat Tervaleppälehdon punarinnatkin olivat vielä hyvissä voimissaan. Kuvan lintu viettänee paikalla jo toista talvea samassa risukossa kuin viime talvena. Nuoremmalla linnulla on parinkymmen metrin päässä oma tiheikkönsä viettää aikaansa.