sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Pääskysestä ei päivääkään

Viikonloppu oli lämmin, mutta tuulinen. Pääskyset ovat selvästi lisääntyneet. Kotkan Hovinsaaren altaan pinnassa saalisteli eilen 40 haarapääskyä, 5 räystäspääskyä ja 2 törmäpääskyä. Aiemmin keväällä olin nähnyt vain yksittäisiä haarapääskyjä. Eilen Kyminlinnassa lauleli myös ensimmäinen satakieli.
 

Muhniemessä pellolla levähtelee joka kevät nuoria kurkia. Eilen paikalla oli 52 yksilön kurkiparvi. Alkukevään pesivät kurjet eivät juuri Kymenlaaksossa pysähtele, vaan menevät suoraan pesimäpaikoilleen.


Tänään kiertelimme Elimäen suunnalla hanhipelloilla. Ansereita oli 4500, joiden joukosta hyvissä olosuhteissa saattaa löytää lyhytnokkahanhen. Lyhytnokkahanhi erottuu kuvassa keskellä, sen selkä ja rinta hohtavat vaaleampana ja sen nokka ja jalat ovat vaaleanpunaiset. Pää on rossicuksen päätä pienempi. Metsä- ja tundrahanhien lisäksi Kymenlaaksossa myös valkoposkihanhet ovat keväisin runsastumassa. Tänään löytyi yhteensä 700 valkoposkihanhea. Kurkien tavoin myös joutsenparvet koostuvat nyt pesimättömistä nuorista linnuista, joita tänään näimme 70 ja 100 yksilön parvet.