keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Vappuretkellä

Vappupäivä oli lämmin, Miehikkälässä lämpötila kohosi 14 asteeseen. Kova länsituuli kuitenkin viilensi ilmaa. Vilkkilänturalla näkyi lähinnä tukkasotkia. Mahdollisesti kova tuuli sai petolinnut pysymään poissa taivaalta.

Ylämaallakin kävimme yrittämässä clangaa, mutta eipä näkynyt. Ainoa vappupäivän merkittävä havainto oli Miehikkälän Laisniemessä pellolle laskeutuneet kaksi kattohaikaraa.


Haminan Sivatissa kävimme jo aamulla bongaamassa kolme kattohaikaraa, pariskunta tervehti toisiaan kalisuttaen nokkiaan. Suomen ensimmäistä pesintää kuitenkin vielä odotellaan. Parven kolmas kattohaikara ruokaili 100 metrin päässä pellolla.


Päivän toinen bongaus oli Virolahden Klamilan kaksi turkinkyyhkyä. Laji on pysynyt Kymenlaaksossa harvinaisuutena. Lintujen huhuilun avulla ne löytyivät helposti. Näimme lintujen pussailevan lehmuksen oksalla ja ne ovat siten selvästi pariskunta.


Eilisen vappuaaton väripilkku oli punajalkaviklopari Kotkan Tavastilasta. Punajalkaviklojen peltoparit ovat lajin harvinaistuttua Kymenlaaksossa hyvin vähissä. Toinen vikloista kutsui toista näköyhteyden kadottua innokkaasti, kun toinen ruokaili ojassa.