sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Hanhet saapuivat

Takatalven jälkeen lämmin lounasvirtaus toi lauantaina Kymenlaakson pelloillekin ennätyksellisin aikaisin komeita tundrametsähanhiparvia. Niiden joukossa oli myös vähemmistönä tundrahanhia.

Tänään katsastimme kolme perinteistä levähdyspeltoa, joista löytyi yhteensä reilu tuhat rossicusta ja yli sata tundrahanhea. Parvissa näkyi myös yksi lyhytnokkahanhi ja yksi valkoposkihanhi, jotka taitavat olla aikaisimmat havainnot näistä lajeista Kymenlaaksossa kautta aikojen.


Valitettavasti Koivisniityllä aikainen kävelijä ehti pelottaa puolet hanhista pois, joten 300 Anseria jäi lajilleen määrittämättä. Kuvassa on tundrahanhia ja hännillä kaksi suuripäistä rossicusta.


Ahvion Peräkylän pellolla oli kauempana töyhtöhyyppien seurassa peräti kahdeksan kapustarintaa. 

Ensimmäinen yli sadan tundrametsähanhen parvi havaittiin juuri tuolla Peräkylän pellolla vasta v. 2006. Siten niiden lepäily Kymenlaakson pelloilla on vielä meille uusi ilmiö. Aiemmin havaittiin alueelta ainoastaan pienempiä muutaman kymmenen yksilön taigametsähanhiparvia, mutta niiden määrä on ollut vähenevä. Tänään emme nähneet niitä ainuttakaan.