lauantai 4. huhtikuuta 2015

Pikkujoutsenia

Viikolla vallinneet etelän ja idän puoleiset tuulet ovat tuoneet Kymenlaaksoon ajankohtaan nähden normaalia enemmän pikkujoutsenia.  Eilen ja tänään hanhiretkillä näkyi kolme kymmenen yksilön pikkujoutsenparvea pelloilla hanhien ja joutsenten joukossa.  Normaalikeväänä pikkujoutsenen päämuutto ajoittuu toukokuun alkupäiville, jolloin merialueella voi nähdä parhaina päivinä jopa satoja pikkujoutsenia muutolla.


Pikkujoutsenilla nokan väritys vaihtelee yksilöllisesti. Englannissa on kuvattu tuhansia lintuja yksilöllisesti tunnistettavasti. 

Pikkujoutsenista on kuvattu nokan keltaisen kuvioinnin mukaan kolme päätyyppiä, joista kuvassa löyhyttelee "darky".


Alakuvassa kaulailevat "yellowneb" ja "pennyface". Jos toinen pariskunnasta kuolee, niin eloon jäänyt joutsen yrittää löytää itselleen nokan kuvioinniltaan kuolleenkaltaisen linnun.


Parvista löytyi kolme nuorta lintua ja 26 vanhaa.  Alakuvassa on "yellowneb" -tyyppinen vanha lintu.



Kuvissa on 2kv laulu- ja pikkujoutsen.  Pikkujoutsenella nokan kärjessä näkyy vielä nuoruuspuvun punerrusta, kun taas laulujoutsenen punerrus nokassa on keväällä muuttunut jo kokonaan keltaiseksi.

Pikkujoutsen pienempänä lintuna sulkii laulujoutsenta nopeammin ja näyttää usein keväällä valkeammalta kuin laulujoutsen.  Etenkin siiven peitinhöyhenet laulujoutsenella ovat vielä nuoruuspuvun höyheniä.