tiistai 31. joulukuuta 2019

Joulukuun talvilintuja


Kulunut joulukuu on ollut Kotkan seudulla poikkeuksellisen lämmin eikä pysyvää lumipeitettä ole ollut vielä kertaakaan maassa. Myös merenlahdet ovat pysyneet pääosin jäättöminä. Talvilintuja on näkynyt ihan kivasti, mutta synkeän hämärät päivät ovat rajoittaneet vähän retkeilyä. Talvipinnatilanne on minulla joulukuun lopussa 70 lajia.


Harmaasorsia on alkanut talvisin näkyä vasta aivan viime vuosina. Kotkan Tiutisessa on jäättömillä rannoilla uiskennellut vielä kaksi paria joulukuun loppupuolella.


Nuoria harmaahaikaroita on yrittänyt talvehtimista sen sijaan jo koko 2000-luvun lauhoina alkutalvina. Kotkan rannoillakin on nyt näkynyt vähintään 6 yksilöä.


Pohjantikka on aina kiva havainto. Talvisin lajin tavoittaa helposti Sippolan aarnimetsästä, missä tämäkin naaras tuli kuvattua.


Tämän talven mielenkiintoisin lintu taitaa olla kirjosiipikäpylintu, joita on näkynyt etenkin arboretumien lehtikuusikoissa ja pihtametsiköissä enemmän vuosikymmeniin. Yleensä laji jää Kymenlaaksossa talvisin havaitsematta ja voi mennä 20 vuottakin ilman havaintoa lajista.


Pyrstötiainen kuuluu Kotkan seudun talvisiin peruslajeihin ja useampikin parvi on joulukuussa sattunut jo kohdalle.