sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Pihabongausta

Osallistuimme 25.1. pihabongaukseen kolmeen lehdoissa olevaan nakkeliruokintaamme. Ruokinnoilla kävi jo aiemmilla käynneillä havaitut tutut linnut. Yleisimmät linnut runsausjärjestyksessä olivat talitiainen, sinitiainen ja punatulkku. Päivän yllättäjät olivat lumettomassa lehdossa liikkuneet punakylkirastas ja lumikko.



Sinitiaisia näkyi ruokinnoilla samanaikaisesti 4-9 yksilöä, mutta todellisuudessa tunnin aikana ruokinnoilla kävi tali- ja sinitiaisia huomattavasti havaittua enemmän. Todellisen lukumäärän paljastaisi vasta aktiivinen rengastus ruokintapaikalla.


Osa pähkinänakkeleista on tunnistettavia ulkonäöltään yksilöllisesti. Tämä nakkeli on tunnistettavissa yksilöllisesti selvästä silmärenkaasta ja koiras europaealle keskimääräistä keltaisemmista jaloista. Yhteensä nakkeleita näkyi tutut kolme europaeaa ja kaksi asiaticaa.


Kuusitiaisia on käynyt tervaleppälehdoissa sijaitsevilla ruokinnoillamme vain harvoin. Tämänkin tintin on houkutellut paikalle lehdossa kasvavat muutamat pihdat, joissa syksyllä näkyi useampiakin kuusitiaisia ruokailemassa.


Tänä talvena on omilla ruokinnoillamme näkynyt vain käpytikkoja. Nyt kolmella käydyllä ruokinnalla yhteensä 7 yksilöä.


Vihervarpunen on käpylintujen ohella ollut yksi talven kuuluvimmista linnuista. Ruokinnoilla se oli neljänneksi yleisin laji heti punatulkun jälkeen.