perjantai 31. heinäkuuta 2020

Merihanhia

Kymenlaakson merihanhilla menee edelleen hyvin.  Pyhtään ja Loviisan rajalla Tammijärvellä havaittiin 27.7. lepäileviä merihanhia 1100 yksilöä, joka on paikan uusi ennätysmäärä.

Edellisenä iltana ruokaili Virolahden heinäpelloilla vielä 300 yksilöä. Siten itäisen Suomenlahden merihanhikanta on vähintään 1400 yksilöä.


Suomenlahden ulkosaaristosta Tatu Hokkanen on kaularengastanut mm. nämä merihanhet, joten hanhien liikkeistä on saatu uutta tietoa.

Kuvan hanhipari on kuvattu  heinäkuun puolivälissä Vilniemen kartanon pellolta. Sieltä ne siirtyivät nopeasti Tammijärvelle ja viimeksi ne on kontrolloitu pari päivää sitten Lapinjärvellä pellolta.


Hanhien ikämääritysten tekeminen on usein vaikeaa pitkien etäisyyksien takia ja heinäpelloilla etenkin nukkuvat nuoret hanhet häviävät heinikkoon.


Havaituista merihanhista yli 80 % on ollut vanhoja lintuja.  Heinäkuussa havaitussa 42 lentopoikueessa on ollut keskimäärin 3.8 nuorta lintua, joka on erittäin hyvä tulos.


Hanhet ovat harvoin näin hienosti näkyvillä kuin kuvassa, joka on otettu Virolahden Hämeenkylästä. Parvesta saatiin kaukoputkella ikämääritykset ja tarkka parvikoko.


Mustapyrstökuiri on myös yksi 2000-luvun menestyjistä Suomessa. Kymenlaaksossa tehdään nykyisin syysmuuton aikaisia havaintoja lähes yhtä paljon kuin takavuosina keväisin.  Kuvassa nuori ssp. limosa 30.7. Haminassa.