keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Pähkinänakkeli yleistyy

Kymenlaakso on saanut pähkinänakkelista (europaea) uuden pesimälajin 2010-luvulla.  Etenkin tänä vuonna on havaittu pientä yleistymistä.  Pesintöjä varmistui rannikolta alkukesästä viisi ja syksylläkin esiintyminen on ollut aiempia vuosia runsaampaa.  

Syksyltä on havaintoja 62:sta määritetystä nakkelista, näistä asiaticoja on kuusi yksilöä ja europaeaa 56 yksilöä.  Europaean esiintymishuippu näyttää ajoittuvan heti sulkasatokauden jälkeiseen aikaan elo-syyskuun vaihteeseen. Vuosina 2014-2020 Klasu on määrittänyt 197 pähkinänakkelia, joista asiaticoja on 10 % ja loput europaeaa.  Asiaticoja ei havaittu lainkaan syksyinä 2016 ja 2017. Syksy 2017 oli erityisen huono myös europaean osalta, vain 9 havaittua yksilöä. Näistäkin viisi yksilöä oli ilmaantunut reviireille jo edellisvuosina. 

Havainnointiaktiivisuudessa eri vuosien välillä ei ole suuria eroja ja havaintopaikat ovat pysyneet vuosittain lähes samoina.


Yläkuvassa on europaeanaaras.  Alakuvassa on toinen europaea jättipalsamien siemeniä keräämässä.  Huomaa nakkeleiden jalkojen väri.

Valtaosa havainnoista on talvireviireiltä, joille kaikille on yhteistä sopivan siemenravinnon saanti talvivarastojen tekoon.  Tärkeäksi kasviksi on osoittautunut jättipalsami.  Varmimmin nakkeleita löytyykin alkusyksystä juuri jättipalsamikasvustoista keräämässä siemeniä, kun talviruokintapaikkoja on vielä harvassa.  Kesän viidestä reviiristä kolme sijaitsi jättipalsamia kasvavissa tervaleppälehdoissa. Yläkuvassa on Kotkan Korelassa kuvattu asiaticakoiras ja alakuvassa on Virolahden kirkolta kuvattu asiaticakoiras. Huomaa nakkeleiden valkojen väritys.PS. Mikäli nakkeleiden määritys kiinnostaa, niin paras kuvaus löytynee lähes sadan vuoden takaa Kivirikon Suomen linnuista. 

Teksti: Klaus Laine ja kuvat: Tuula Nironen.