maanantai 6. elokuuta 2012

Etelä-Karjalan lintumailla ja takaisin Kymenlaaksoon

Haapajärvi on nyt kuivattuna oleva järvi ja kuuluu Lappeenrantaan ja Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen alueeseen. Paikalla linnusto oli hyvin runsas. Kävin lauantaina Ruokolahdella tapaamassa isomamman kautta Haakanaan polveutuvaa sukuseuraa ja meno-paluumatkoilla oli mahdollisuus nähdä nämä vaikuttavat lintumäärät. 

Tundrakurmitsojen muuttoa oli juuri viikonvaihteessa hyvin ja  siellä näkyikin  komea lintuparvi lennossa ja maassa: tundrakumitsoja 36 + 17 parvet. Kaukoputkella erottui 13 + 2 punakuiria ja 1 isosirri tundrakurmitsojen joukossa. Isosirri oli minulle elis. Paikalla oli kymmeniä tyllejä ja suosirriä ja kuusi kuovisirriä. 

Illalla Väkevänjärven kiljukotka ei näyttäytynyt meille, ehkäpä oli jo poikastensa luona?

Kotkassa tylli oli lähempänä, vanha tylli ruokaili pikkutyllien kanssa. Elokuu on vanhojen tyllien muuttoaikaa.



Sunnuntaina Junkkarinjärvellä oli kolme nuorta mustavikloa pienellä tulvalla. Kesäkuussa paikalla oli kymmenittäin vanhoja mustavikloja.



Ukonilma yllätti ja kun ilma kirkastui, viiriäinen pytpytteli aktiivisesti Ratulan pellolla. Samoilla paikoilla oli langalle muuttomatkalle kerääntynyt viisisataa kottaraista, niistä suurin osa oli nuoria kottaraisia.




Kävimme bongaamassa Jani Salosen ja Juha Ojalan löytämän nuoruuspukuisen isolepinkäisen. Lintu olikin melkoisen kähmy löydettäväksi. Lintu näyttäytyi kaukana ja vaihtoi paikkaa. Kuluikin aikaa, että saatiin suljettua pois se, ettei se ollut pallidirostris.

Sinisuohaukkoja viikonvaihteessa näkyi kolme, petomuutto on aluillaan.