lauantai 29. syyskuuta 2012

Hanhipelloilla

Viime viikolla Kymenlaakson pelloilla on ihmetelty kautta aikain massiivisinta hanhimuuttoa, lähinnä valkoposkihanhiparvia. Valkoposkihanhet ovat muuttaneet Venäjän tundralta ja Kymenlaaksossa niitä näimme lauantaina yhteensä noin 150 000. Pari viikkoa sitten löytynyt todennäköinen pikkukanadanhanhen ja valkoposkihanhen risteymäkin oli edelleen paikalla ja se löytyi sattumalta Muhniemen noin 50 000 hanhen parvesta, jossa kuvassa on osa.





Suurimmat parvet olivat Muhjärven lisäksi Teutjärven ja Sääksjärven rantapelloila sekä bongatessa Mikko Hannosen löytämää punakaulahanhea Kouvolan Aittomäessä. Punakaulahanhi oli minulle elis ja niitä olisi kiva nähdä useampikin, taitavat olla aika harvassa. 

Hanhien lisäksi myös joutsenia näkyi pelloilla. Laulujoutsenia oli yhteensä 350 yksilöä, joukossa vain kaksi paikallista poikuetta. Linnut olivat vielä nuoria pesimättömiä aikuisia, mutta poikasperheet ovat tulossa lokakuun kuluessa Kymenlaakson pelloille.

Pikkujoutseniakin oli tullut muutolle Venäjän tundralta matkalla Alankomaihin ja Brittein saarille. Niitä näimme 60 yksilöä neljässä parvessa. Joukosta erottui kaksi todennäköisesti hollantilaisten kaularengasmerkittyä pikkujoutsenta yhdeksän pikkujoutsenen parvessa Teutjärven rantapellolla.




Pikkujoutsenperheistä näkyi ainoastaan yksi 3:n poikue. Kuvassa on neljä pikkujoutsenaikuista ja 2 nuorta laulujoutsenien ympäröimänä.




Pikkujoutsensisarukset yhdessä samassa kuvassa.