perjantai 7. syyskuuta 2012

Hovinsaaren arkea

Kotkan Hovinsaarella on viivähtänyt viikon aikana lähinnä arktisen alueen lintuja. Uusi pienehkö lietealue on tuonut pitkästä aikaa paikalle mahdollisesti Vienan mereltä seitsemän nuorta ristisorsaa. 

Pulmussirrejä näkyi tällä viikolla 2 + 1 nuorta. Edellisestä havainnosta paikalta on kulunut jo useita vuosia. Pulmussirrit ja tyllit ovat arktisimmalta tundralta. Myös paikalla näkyneet kuovisirrit ja pikkusirrit ovat tulleet Jäämeren rannalta.

Päivittäin paikalla on näkynyt nuoria suokukkoja. Suokukko on Suomen yksi voimakkaimmin taantuneista lajeista. Nyt paikalla on näkynyt parhaimmillaan parinkymmenen yksilön parvi, kun 1980-luvulta muistetaan satapäisiä parvia, 80-luvun alussa paikalla oli päämuuttoaikaan parhaimmillaan 700 - 1000 nuorta suokukkoa.



Eilen ilmestyi paikalle nuori punajalkaviklo. Se on tavallista tummempi, joten se voi olla peräisin samalta alueelta kuin ristisorsatkin. Suomenlahdella pesineiden nuorten punajalkaviklojen päämuutto on heinä-elokuun vaihteessa.


Suomen yleisin petolintu on varpushaukka, joita näkyy pikkulintujahdissa päivittäin. Kuvassa lintu on tarkentamassa katsetta punajalkavikloon, mutta hyväkuntoinen lintu pakeni nopeasti petolintua. Saalistus jäi tuloksettomaksi.